Revy-byen hamar

Revy har lenge vært tradisjon i Hamar og vi står alle på skuldrene til noen.

 I Rolf Pedersens bok om den legendariske skikkelsen i Hamars revy-historie, Revy-Per, står følgende: ”Revy! Revy! – Det er fanfare i ordet. Klang, sang og trommeslag. Orkesteret spiller. Teppet går opp for første akt. Publikum sitter der forventningsfulle og spørrende: ”Hvem av byens borgere skal nå få latteren eller humøret over seg?” Man ler, og man ergrer seg. Jovisst var spøken god. Den var fortjent! Men det sier man selvfølgelig ikke til seg selv, hvis man er offeret for en grov og simpel spøk. For en spøk eller en vits skal stå for all kritikk, også more den det går utover.

«Hamar ble kjent som en revyby. En av de beste i landet. Ja, kanskje den beste utenfor de store byer, fordi byens borgere har satt pris på å holde en munter og festlig tradisjon vedlike. Det var rundt århundreskiftet (det forrige, red.anm.) den første virkelige revy gikk av stabelen i vårt land, ja hvor – det vil vi alle strides om. Men, Hamar var en av de første byer som fulgte med sin tid på revyens harmløse og spøkefulle skrå bredder.”

Litt mer om oss

Hamar er en flott by å bo i, og Hamarregionen fortjener en skikkelig revy. Idéen dukket opp allerede i 2015/2016. Oddvar Hemsøe, mannen bak Lutefiskfestivalen, ønsket å gjøre noe mer ut av kulturtilbudet under den årlige hyllesten til lutefisken. Han trommet sammen noen kreative hoder; deriblant Bjarte Ytre-Arne og Ørnulv Snortheim. Vi skulle lage Lutefiskrevyen. Men skifta etter hvert navn, til det mer tradisjonsrike – og kanskje forpliktende ? – Hamarrevyen. 

Vi som legger vår sjel i Hamarrevyen, er en herlig miks av profesjonelle og amatører, som alle har et stort hjerte for REVYEN som sjanger, og som forstår at det må en viss DUGNAD til for å gjøre Hamarrevyen til den merkevaren vi har ambisjoner om. Vi vet at vi legger hodene våre på skafottet; for dommen kan være nådeløs. Og vi vet at humor ikke er standard hyllevare. For oss handler det først og fremst om å ta fatt i et bredt spekter av temaer som alle kan kjenne seg igjen i. Først og fremst for oss som bor i Hamarregionen, men også tilreisende skal kunne fryde seg over vennligsinnet harselas. 

Hamarrevyen er registrert som forening i Frivillighetsregisteret i Brønnøysundregistrene. I vedtektene står det blant annet: «Foreningens formål er å arrangere revy i Hamar i forbindelse med den årlige Lutefiskfestivalen. Revyen skal både tuftes på byens tidligere/gamle revytradisjoner og samtidig ha kunstneriske ambisjoner om å fornye revyen som kunstnerisk sjanger og uttrykksform. Revyen skal begeistre og underholde Hamars innbyggere med en viss ironi og kjærlighet til byen.»